Domowe wędzenie stało się jednym z najszybciej rozwijających się hobby w kraju. Wynika to w dużej mierze z dostępności sprzętu, który jest przystosowany do użycia nawet przez osoby niedoświadczone. Wystarczy wygospodarować trochę miejsca w ogrodzie czy na działce i już można rozpoczynać przygodę z wędzeniem i cieszyć się smakiem wędzonych mięs i serów.Kopiuj HTML Kopiuj tekst
Korzyści płynące z samodzielnego wędzenia – wędzarnie Borniak
Wędzenie ryb i innych produktów żywnościowych w domu daje pełną kontrolę nad wszystkim, co trafia do żywności. Jedzenie takie nie zawiera konserwantów, dodatków i szkodliwych dla zdrowia chemikaliów (chyba że sami je dodamy!). Dlaczego więc nie spróbować?
Wędzony przysmak domowej roboty może być też idealnym prezentem dla przyjaciela smakosza lub czymś, czym możemy poczęstować odwiedzających nas znajomych. Samodzielnie przygotowany, aromatyczny wędzony łosoś może zachwycić wielbiciela dobrej kuchni. A efekt jest o wiele smaczniejszy niż jedzenie z paczki, co z pewnością docenią goście podczas spotkań towarzyskich czy rodzinnych imprez.
Wędzenie na zimno czy na gorąco? Wędzarnia Borniak nadaje się do obydwu sposobów przyrządzania żywności
Wędzenie na zimno to świetny sposób na konserwację żywności, takiej jak ser, orzechy i łosoś, ponieważ dodaje smaku i przedłuża okres przydatności do spożycia. W procesie zimnego wędzenia wykorzystuje się niewielką ilość ciepła (około 20°C), dzięki czemu żywność nie jest gotowana, lecz aromatyzowana dymem. Ponieważ nie dochodzi do gotowania, wędzone produkty zachowują swoje składniki odżywcze, a wędzony smak przenika przez cały produkt. W gruncie rzeczy poprawia się zarówno smak, jak i zdrowie!
Jeśli jednak planujemy ugotować mięso po wędzeniu, to wędzenie na gorąco jest tym, na co powinniśmy się zdecydować. Wędzenie na gorąco polega na gotowaniu żywności z dymem w temperaturze 70-90°C, co zabija wszelkie szkodliwe bakterie, ale jednocześnie pozwala zachować potrawom ten pyszny smak wędzenia, który wszyscy uwielbiamy.
Wędzarnie elektryczne Borniak – solidność, trwałość, łatwość obsługi
Celem firmy Borniak jest umożliwienie każdemu wędzenia własnych ryb, mięs, wędlin czy serów o każdej porze roku. Jej założycielom zależy na tym, aby każdy miał dostęp do produktów naturalnych, wolnych od chemii i konserwantów – produktów, które są zdrowe i jednocześnie smaczne.
W ciągu lat swojej działalności, specjaliści z Borniak wykonali tysiące wędzarni, które każdego dnia sprawiają przyjemność swoim właścicielom. Klienci są zadowoleni z efektów, jakie osiągają podczas wędzenia z użyciem urządzeń Borniak. Wędzarnie tej marki są bardzo popularne nie tylko do wędzenia ryb, ale także do wędzenia serów – zarówno twardych, jak i miękkich. Konsumenci korzystają z nich również podczas wędzenia wędlin i mięsa (np. wieprzowiny czy boczku), które potem trafiają na rodzinny stół.
Najważniejsza dla firmy Borniak jest wysoka jakość wykonania. Wszystkie elementy łączone są za pomocą nitów, dzięki czemu zachowują trwałość w każdych warunkach. Dno każdej wędzarni jest dodatkowo wzmocnione metalowym profilem. Komin posiada szeroką średnicę gardzieli oraz regulowany zawór, który pozwala kontrolować ilość wydobywającego się z niego dymu. Konstrukcja wędzarni jest znakomicie przemyślana, dzięki czemu proces wędzenia przebiega łatwo i bez komplikacji.
Wędzarnia Borniak – cechy urządzenia. Potrawy o bogatym smaku uzyskane podczas domowego wędzenia
Wędzarnie elektryczne są łatwe w obsłudze. Dają dobre efekty nawet niedoświadczonym amatorom, którzy chcą spróbować swoich sił w wędzeniu. Warto pamiętać, że żywność w wędzarni elektrycznej jest wędzona w niższej temperaturze niż w komorze tradycyjnej. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie delikatnego i łagodnego smaku wędzenia.
Wędzarnie elektryczne mają kilka zalet w porównaniu z tradycyjnymi:
- Generator dymu – cały proces wytwarzania dymu jest zautomatyzowany – sprowadza się do jednego przycisku;
- Regulacja zadymienia w wędzarni elektrycznej – za pomocą szybra, w który wyposażone jest palenisko, można łatwo regulować ilość dymu wewnątrz wędzarni;
- Grzałka i termostat – odpowiedni temperatura uzyskiwana jest dzięki grzałce z radiatorem. za pomocą grzałki z promiennikiem. Odpowiednia temperatura spalania utrzymywana jest dzięki termostatowi;
- Bezpieczeństwo użytkowania – zainstalowane w wędzarni ociekacze zabezpieczają przed spływaniem tłuszczu i soków z wędzonych potraw na grzałkę, zabezpieczając ją tym samym przed uszkodzeniami;
- Drzwi wędzarni Borniak izolowane uszczelką – uszczelka zwiększa szczelność komory wędzarniczej, zmniejszając ryzyko komplikacji podczas procesu wędzenia.
Wędzarnia elektryczna Borniak do użytku domowego – dlaczego warto rozważyć zakup wędzarni?
Wędzarnia Borniak jest przede wszystkim łatwa w obsłudze. Sam proces wędzenia przebiega samoistnie, do użytkownika należy jedynie obowiązek regularnego uzupełniania wkładu – wystarczą do tego zrębki wędzarnicze (pozyskiwane z drzew liściastych – można kupić gotowe zrębki wędzarnicze w sklepie). Co istotne, wędzarnia Borniak daje możliwość wędzenia jednocześnie kilku potraw, dzięki czemu oszczędza się czas. Dodatkowo, urządzenie cechuje niewielkie zużycie prądu.
Wędzarnia elektryczna do znakomity sposób na wprowadzenie w życie własnych receptur i doskonały wybór dla tych, którzy chcą poprawić swoją jakość życia i odżywiania. Każdy, kto marzy o pysznej kiełbasie wędzonej czy aromatycznym wędzonym łososiu, powinien wyposażyć się w wędzarnię elektryczną.
Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.