Kurkuma to przyprawa pozyskiwana z kłącza ostryżu długiego. Ze względu na swoje zabarwienie oraz charakterystyczny smak zyskała dużą popularność we wschodniej kuchni. Niezwykle cenne substancje aktywne zawarte w tej przyprawie sprawiają, że kurkuma znajduje zastosowanie nie tylko w gotowaniu – coraz częściej zwracamy uwagę także na jej właściwości prozdrowotne.
Złocista przyprawa, która wspiera nasz organizm – czym jest kurkuma?
Kurkuma kojarzy się przede wszystkim z kuchnią indyjską. Charakterystyczna, żółta przyprawa o cierpkim smaku dodaje głębi potrawom, a zarazem jest niezwykle cennym składnikiem, który może wykazywać pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z medycznego punktu widzenia najważniejszą substancją aktywną znajdującą się w tej przyprawie jest kurkumina, która może posiadać liczne właściwości zdrowotne, lecz przyjmowana wraz z pokarmami charakteryzuje się słabą przyswajalnością. Na szczęście istnieją inne sposoby na poprawienie wchłanialności kurkuminy – wystarczy sięgnąć po sprawdzone suplementy diety.
Dlaczego kurkuma jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw świata?
Sekretem tej przyprawy jest właśnie kurkumina, której przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych. Część z nich została potwierdzona przez liczne badania naukowe, a niektóre stanowią element ludowych wierzeń. Potencjał leczniczy tej substancji jest ogromny – chodzi m.in. o właściwości:
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- antynowotworowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe.
Kurkumina może odgrywać ważną rolę w wielu procesach molekularnych, wykazując skłonność do wiązania się z białkami i kwasami nukleinowymi.
Antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym? Najnowsze badania napawają optymizmem
Zbyt duże stężenie wolnych rodników prowadzi do powstawania stresu oksydacyjnego, czyli procesu powodującego uszkodzenie białek, a nawet DNA. Naukowcy twierdzą, że stres oksydacyjny może odpowiadać za rozwój wielu chorób. Kurkumina jest z kolei uważana za silny przeciwutleniacz, czyli substancję, która skutecznie unieszkodliwia nadmiarowe wolne rodniki. Przypisuje się jej także działanie przeciwzapalne. Oznacza to, że związki aktywne zawarte w popularnej przyprawie mogą obniżać poziom zapalnych czynników transkrypcyjnych i cytokin. Aktualnie istnieje prawie 20 000 wiarygodnych publikacji naukowych opisujących działanie kurkuminy. Kurkumę w formie suplementu diety kupisz w dobrym sklepie internetowym: https://mybionic.pl/.
Bezpieczna suplementacja kurkuminy – co ze skutkami ubocznymi?
Okazuje się, że kurkumina jest bezpieczna w stosowaniu – nawet wtedy, gdy przyjmujemy duże dawki tego specyfiku. Skutki uboczne towarzyszące suplementacji pojawiają się rzadko i obejmują niegroźne dolegliwości, takie jak ból brzucha, biegunka lub niestrawność. Suplementy diety z kurkumą zazwyczaj przybierają wygodną formę kapsułek, które nie mają charakterystycznego, gorzkawego posmaku tej przyprawy. Większość ludzi dobrze toleruje kurkuminę, jednak ze względu na brak odpowiednich badań, odradza się jej przyjmowanie dzieciom oraz kobietom w ciąży.